Flink gepord op de Dag van de ZZP’er 2018!

Dag van de ZZP'er, Joël Aerts

Dan wel: laat jij je ook aansporen?

Een keertje een ánder-dan-groen-getint artikeltje. Want naast al die vrijwillige binnens- en buitenshuis inspanningen om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen (zie mijn posts Groen Doen) heb ik natuurlijk ook “gewoon” mijn freelancepraktijken te onderhouden (alhoewel ik trouwens wel ook toe wil en toewerk naar meer betáálde opdrachten op duurzaamheidsgebied). Vorige week zaterdag kreeg ik daartoe een hoop praktische handvatten aangereikt, op de Dag van de ZZP’er (DVDZZP) in Amsersfoort. 

Over mijn lessons learnt tijdens de DVDZZP. Eigenlijk niet eens persé nieuwe lessen, maar vooral “porren”: dingen die je eigenlijk al wel wist, of al heel lang op je To Do lijstje staan. Maar waar je dan verder niks mee doet. Tót je het net die ene keer nóg weer eens hoort. Wie weet kan ik jou, collega-zzp’er, op mijn beurt ook porren!

Alexandra Smith: met plezier naar de top!

Bij deze haar derde boek, “Zelfstandige mét plezier”, op mijn wensenlijstje gezet. Mijn lijstje dus vol materiaal, lees-, luister- of leergoed en helpende handen die ik graag krijg (lekker gemakkelijk ;-)) of ruil voor mijn eigen helpende handen of meedenken (neem er eens een kijkje, misschien kunnen wíj elkaar wel helpen!). Weg met succesgoeroes en –mythes, gewoon (nog wat meer) bij mezelf in de leer gaan, en ontdekken hoe je, ondanks tegenslag, iedere dag gemotiveerd én gedisciplineerd aan de slag kan – en daar tóch echt gelukkig mee kan zijn (of van kan worden). Omdat je dus zèlf bepaalt wat succes is en jouw zelf gestelde doelen behaalt.

Want ik mag wel een globaal beeld hebben van waar ik heen wil met mijn freelancerij, maar echt concrete doelen heb ik nog niet voor ogen. En zoals Alexandra niet-wereldschokkend-nieuw-maar-dus-wel-porrend opmerkte: zonder duidelijke doelen overkómt het leven je. Das deels wel leuk en spannend en hoe ik het wil, maar toch iets minder “deels” dan nu het geval is. Want inderdaad Alexandra: dan zeg je te vaak of te snel ja tegen werk omdat je dat geld nu eenmaal nodig hebt. Niet omdat je dat werk zo heel erg leuk vindt. En van dát stukje wil ik dus af (vooral doelend op die onnozele oproepuitzendklusjes die ik nog altijd zo nu en dan nodig heb om mijn freelance-inkomsten mee aan te vullen)!

En ah ja, geef of ruil mij dan ook haar tweede boek maar: “100 Dagen dankbaarheid: dagboek van een zzp’er in crisistijd”. In 100 dagen een verdubbeling van je maandinkomen – anekdotisch en humoristisch beschreven. Lijkt me leuk.

Google: werk aan de winkel!

Ik tipte het notabene al eens in mijn zogenaamde DinsdagDóen Tip op mijn Yabal Works FB pagina, maar had en heb er eerlijkheidshalve zelf nog (te) weinig werk van gemaakt: die google digitale werkplaats dus. Een uit-ge-brei-de lesbibliotheek en tig tools en tutorials – gratis – om in je eigen tempo verder te reizen op de digitale snelweg en het online succes van je onderneming te vergroten. Op deze DVDZZP liet ik mijzelf weer eens offline hiertoe aansporen, en inmiddels een eerste verkennende ronde door de werkplaats gemaakt.

En ook weer een paar plekjes gestegen op mijn To Do lijstje: Google Mijn Bedrijf, en Google Analytics. Ah ja, het ligt ook allemaal zo voor de hand. Alleen schiet het er dus nogal eens doorheen – totdat je er maar vaak genoeg toe gepord wordt.

Of klinkt dit nu wel héél erg onnozel..?!

Done (en aan te raden): testmysite.withgoogle.com – snelle, en gratis check van de snelheid van jouw website op een mobiele telefoon. Met vervolgens ook een rapportje met een aantal concrete (maar eehh… nog niet allemaal begrijpelijke) tips “how to get your mobile site up to speed”. Oké, mijn Yabal Works is ietwat langzamer dan de topperformers in mijn branche, maar heeft nog altijd wel een “faire laadtijd”. Evengoed dus ook hier nog wel wat vervolgwerk aan de winkel.

google, DVDZZP

Fabienne de Vries: gebruik je lichaam (goed)!

Als presentatrice en actrice weet je er natuurlijk alles van: hoe je jouw lichaamstaal kan inzetten om overtuigender over te komen. In een afgeladen seminar gaf Fabienne de Vries een serie praktische handvatten voor meer “pathos” in je presentatie. Bezieling dus, één van de drie overtuigingsmiddelen uit Aristoteles’ Retorica, en goed voor maar liefst 38 procent van jouw overtuigingskracht – naast 55 procent “ethos” (wie jij bent) en, tja, uiteindelijk maar zeven procent “logos” (wát jij brengt). Beetje ontluisterend wel, dat de feitelijke boodschap er blijkbaar maar zo weinig toe doet. Tegelijkertijd wél weer fijn om te weten dat je met wat simpele handelingen of houdingen al zoveel (meer) kan bereiken.

Aristoteles Retorica, DVDZZP

Hierbij zo wat van Fabienne’s tips & tricks op het non-verbale vlak, voor als je ter presentatie voor een publiek gaat:

  1. Adem in vóór je opkomt;
  2. Adem uit bij binnenkomst, rustig, door de mond;
  3. Ga staan – beide voeten onder de heupen, voeten richting publiek, knieën van slot!;
  4. En dan gewoon even niks: geef het publiek de gelegenheid te zien wíe er voor hen staat ( = de kracht van de stilte);
  5. Start!

Zoooo eenvoudig is het dus(?)! En ah ja, ook handig je te realiseren: je handen níet laten zien doet af aan je geloofwaardigheid. Maar de binnenkant van je polsen tonen geeft het signaal af dat je “ontvankelijk” bent – hoogstwaarschijnlijk op een niet-beoogde manier.

Joël Aerts: baas over je eigen ontwikkeling

Nóg al een boek erbij op mijn lees-, leer- en luistergoed-wensenlijst: “Ontwikkel je leiderschap”. Managementgoeroe Ben Tiggelaar hierover: “Filosoferen over leiderschap is één ding. In de praktijk handen en voeten geven aan je eigen leiderschapsontwikkeling, dat is het echte werk. En dat is waar dit boek je bij gaat helpen. Beloofd.” Maar niet Tiggelaar’s lovende woorden (die heb ik nu voor deze gelegenheid erbij gezocht), maar Joëls (ver)heldere(nde) verhaal overtuigde mij (of was het toch zijn pathos?!). Zelfs al gold ook hier op zich een vrij hoog “open deuren gehalte”.

Zoals dat íedereen zijn of haar leiderschap kan ontwikkelen, dat is echt niet persé een aangeboren talent. En dat je dan – als je dat op de juiste manier aanpakt – niet iemand ánders wordt, maar in feite juist meer jezelf. Omdat je meer uitgaat van jouw eigen motivaties, je waarden en overtuigingen. En aanhaakt op jouw sterke punten, en afhaakt op jouw zwakheden. Want nee, je hoeft ook als zzp’er niet alles zelf of alléén te doen. Schoenmaker blijf bij je leest – zoiets, vrij vertaald, boodschapte Joël. Dat bespaart tijd en energie, en (eigen aanvulling) wellicht ook frustratie. Klinkt absoluut aannemelijk, al blijkt de praktijk wat weerbarstiger. Voor uitbesteding van taken heb je in de regel toch geld nodig – en na ja.. dát heb ik dus niet (altijd of genoeg), en ongetwijfeld vele zzp’ers met mij evenmin. Óf jouw diensten en behoefte aan ondersteuning moeten net dusdanig gespiegeld zijn aan mijn diensten en behoefte dat wij kunnen ruilen. Zoals ik dus al een tijdlang probeer met mijn zogenaamde hybride bankiermodel, maar dat so far slechts een paar maal daadwerkelijk uitpakte.

Evengoed: je hoeft natuurlijk niet overal zelf het wiel opnieuw voor uit te vinden; maak gebruik van wat Joël “samengeperste ervaring” noemt. Kies ook ervaringen die echt téllen – wees selectief. En óefen je vaardigheden, vaak en, vooral, bewust. Want alleen dan ga je ook beter presteren.

In het verlengde daarvan, ook uit Joëls koker: ga voor feedback, feedback, feedback! Dat dóe ik al wel, mijn opdrachtgevers om hun kritische mening over mijn werk voor hen vragen. Maar dat kan wellicht nog wel wat gestructureerder en daarmee constructiever, door concrete criteria of mogelijke verbeterpunten te duiden. Of nóg handiger: laat jouw opdrachtgever die criteria formuleren, liefst nog vooraf ook. Kan je daar gedurende de uitvoering van jouw werkzaamheden alvast mooi op inspelen!

Uiteindelijk.. geweldig toch!

Hoop opgestoken, vorige week zaterdag. Of nee, vooral dus opgePookt. Om dingen weer op te pikken die al (te) lang lagen te wachten. Maar omdat de ene actie vaak inspiratie of noodzaak geeft tot een volgende, vrees ik tegelijkertijd wel dat die al zo lange To Do lijst uiteindelijk toch nog weer een stukje langer is geworden. Ach vrezen.. Soms misschien, als ik me in tijden van onzekerheid en twijfel laat overmannen door alles wat ik nog niet weet of kan of durf of gedaan heb. Maar als puntje bij paaltje komt zou ik niet anders willen dan mijn eigen baas zijn. Want dat is ná(ast zo nu en dan) lastig en kut uiteindelijk toch gewoon bovenal geweldig – toch!

Dag van de ZZP'er, Joël Aerts
Met dank aan Joël Aerts!

Enjoy the ride too!

Marisha

PS Was jij er ook bij, op die DVDZZP? Benieuwd hoe jij die dag ervaren hebt, en wat jij daar van meegenomen hebt – of niet. Laat je dat hieronder weten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s