Yabal Works is er, zoveel mogelijk, voor “people and planet”. Omdat ik van mensen houd, én van onze aarde. En omdat we het met elkaar moeten doen, en omdat we het sámen moeten doen – samen leven, op een uiteindelijk niet al te grote planeet. Waar naar mijn stellige overtuiging overigens in principe méér dan genoeg aan bronnen en middelen zijn om (met ons) allen een fijn leven te kunnen leiden. Kwestie van duurzaam doen en delen – van materieel, kennis, en tijd of energie.
En zo doe ik dus zelf zo duurzaam mogelijk, en deel ik wat ik kan, privé én zakelijk. Het Yabal Works’ business model is dan ook nadrukkelijk zoveel mogelijk op delen en wederkerigheid geïnspireerd – daarover lees je hier meer.
Hieronder zo wat van mijn “voor people & planet” werkzaamheden, in willekeurige volgorde, en in heden en/of verleden (klik op de foto voor meer informatie). Soms met ook dat “profit”-aspect daarin (ofwel: met een financiële return), soms onbetaald (in euro’s dan). Deels als deelneemster aan bestaande initiatieven, deels als initiatiefneemster aka kartrekster. Voel je vrij om aan te haken bij de lopende acties, of om advies te vragen als je zelf iets vergelijkbaars wilt opzetten!
Nacht van de Vluchteling en Welkom Winkel Heumensoord (2015-19): twee totaal verschillende (vrijwillige) inspanningen om het leed van vluchtelingen íets te verzachten. Eerste: viermaal deelgenomen aan deze sponsorloop in het duister, van Nijmegen naar Arnhem (40 km); hiermee in totaal bijna €2000 opgehaald t.b.v. noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd (
http://www.nachtvandevluchteling.nl). Tweede: tussen oktober 2015 en maart 2016 meermaals per week hulp bij de uitgifte van kleding aan de vluchtelingen in noodopvanglocatie Heumensoord in Nijmegen.
Ik dacht slechts zéér summier afval te produceren – overal wel een grondstof voor recreatief hergebruik in ziend verzamel ik van bliklipje tot en met sinaasappelnetje. Dat ik evengoed toch echt nog wel minder afval kan voortbrengen, leerde ik tijdens de Nijmeegse Afval Challenge, begin 2017 – zie mijn blogposts met tag “afvalchallenge” voor mijn ervaringen, en/of de FB groep voor tips en tricks
https://www.facebook.com/groups/1657848661182442/.
Buren-deeldag 2015: initiatiefneemster en kartrekster. Een middag voor Eigen- én Volksbelang. Ofwel: naast gewoon gezellig samenzijn en elkaar (wat beter) leren kennen, ook samen delen, ruilen, weggeven. Van materiaal, maar ook van kennis, kunde en kracht. Wooncorporatie Standvast publiceerde er in juli 2016 een artikel over in haar maandblad:
https://yabalworks.files.wordpress.com/2016/07/woonpunt_juli_2016-9.pdf.
De Tafel van Een (2012-2016): initiatief van WOMEN Inc. om actieve participatie van vrouwen in de samenleving te bevorderen. Mijn (vrijwillige) rol: tafelbuddy. Ofwel, per serie van zeven weken begeleiding van tafelgesprekken met vier tot vijf vrouwen die op zoek zijn naar een nieuwe levensinvulling. Meer info:
https://www.womeninc.nl/cases/de-tafel-van-een-aantafel.
Ik was een FairFriends-van-het-eerste uur. Ofwel: vanaf het allereerste begin en jarenlang nauw betrokken bij FairFriends, een online platform voor eerlijke waren én goede doelen. Niet alleen als shophoudster (in Yabals faire weefgoed uit Guatemala), maar ook als meedenkster en –doener bij andere activiteiten (zoals t.b.v. de ASN Bank Wereldprijs wedstrijd 2012, of het wereldrecord langste kralenketting!), en verantwoordelijke voor de sociale media.
https://www.fairfriends.nl/
Let’s (Hand)Work Together (2015/16): vrijwilligersinitiatief gericht op samen (hand)werken met vrouwelijke vluchtelingen in Nijmegen. Ruim 50 zeer succesvolle bijeenkomsten in noodopvanglocatie Heumensoord, waarbij letterlijk hónderden kilo’s gedoneerde wol en andere materialen werden doorgegeven en vele uren creatief werden doorgebracht. Initiatiefneemster, mede-organisator en PR-verantwoordelijke – maarrr.. níet mede-breister of -haakster. Dat kan ik nog altijd niet.
Initiatiefneemster en kartrekster om in het kader van de landelijke campagne (
http://www.keepitcleanday.nl) ook in Nijmegen aandacht voor, en actie tegen, de zwerfafvalproblematiek te genereren. Samen met enkele andere vrijwilligers voorafgaand en op de dag zelf publiek en lokale media gemobiliseerd (zie
https://keepitcleandaynijmegen.wordpress.com/), sindsdien zie ik óveral rotzooi liggen [zucht] en struin ik zelf, solo of in groepsverband, nog regelmatig met het grijpertje Waalstrand en andere groene plekken in Nijmegen af.
RePowerParty (2015/16): in exact één jaar tijd bedacht en organiseerde ik vier keer een zogenaamde RePowerParty, een volledige verwenmiddag voor vrouwelijke vluchtelingen in Nijmegen, met o.a. een omvangrijk Free Shopping Area, verschillende wellness- en creatieve workshops, eten, drinken en muziek, goodiebags, loterij en vervoer. Volledig gebaseerd op vrijwillige inzet, in mens en materieel, door particulieren, lokale ondernemingen en organisaties. In totaal repowerden aldus bijna 230 gasten en tientallen vrijwilligsters elkáár. Als bedenkster, initiator en organisator ondernam ik alle activiteiten nodig om dit event van de grond te krijgen: werving en begeleiding van de vrijwilligsters, inzameling en sortering van alle donatiegoederen, fondsenwerving (bovenal “in natura”) onder lokale ondernemers en organisaties, de PR via sociale en lokale media, en bouw en onderhoud van de website. Ter afsluiting organiseerde ik op 30 december 2016 van de nog altijd aanzienlijke hoeveel resterende donatiegoederen een weggeefmarkt, waarbij via vrijwillige donaties nog ettelijke honderden euro’s voor twee goede doelen werd ingezameld. Meer info:
http://www.repowerparty.wordpress.com.
Door de jaren heen op diverse manieren bij deze organisatie (
http://www.nijmegen-masaya.nl) betrokken geweest: als stagiaire, met bijna een half jaar veldwerk in Nicaragua; als vrijwilligster in de werkgroepen Pers & Publiciteit en Cultuur; en als vervangend coördinator (eind 2014-begin 2015).
In september 2017 werkte ik bijna een maand lang mee, tegen kost en inwoning, in het ecologische en bijna-zelfvoorzienende project van Christine en Dirk, in Portugal (zie mijn blog op deze website). Twee weken na mijn thuiskomst werd hun Quinta do Tapado bijna volledig verwoest door een vuurstorm. Tot het einde van het jaar zamelde ik oa via het aanbieden van een recreatieve workshop geld in voor wederopbouw en hoop.
https://www.doneeractie.nl/in-een-nacht-van-droom-naar-nachtmerrie/-4478
Onder het motto “duurzaam doen loont!” verzamel ik van alles wat anders de vuilnisbelt op of vuilverbrandingsoven in verdwijnt en probeer ik dat een origineel en leuk tweede leven te geven, onder de noemer Yabal’s Recreations dus. Denk aan sieraden van gerecycled fietsband, en zogenaamd Schitterende Blikken. Daarbij dienen deze homemade herscheppingen niet enkel ter mijn ontspanning en (kleine) bijverdienste, maar ook ter support van een goed doel. Tot 2015 ging een deel van de opbrengst uit de verkoop naar de sociaal-economische activiteiten die door Y’abal Handicrafts Guatemala in de “Yabal-dorpen” worden georganiseerd (zie
http://www.stichtingyabal.wordpress.com); sindsdien ondersteunt deze duurzame nijverheid het sociale rechtvaardigheidsstreven van Mama Cash (
http://www.mamacash.org/nl). De sieraden koop je offline in de WAAR Nijmegen, maar via mijn FB pagina (
http://www.facebook.com/YabalsRecreations) kun je ook tot een deal komen – én eventueel jouw persoonlijke wensen kenbaar maken. Ofwel: maatwerk mogelijk!
Taalcoach voor vluchteling (2015-2018). Eerste tijd via Project LliNk Nijmegen van Vluchtelingenwerk Oost Nederland (
https://www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/wat-wij-doen/projecten/link), daarna op eigen gelegenheid vervolgd. Als vrijwilligster dus. En zowel voor “mijn” Eritrese maatje als voor mijzelf leerzaam. Want alle taalvanzelfsprekendheden worden bloot gelegd. En, eerlijk is eerlijk, een beetje oefening in korte zinnen kan voor mij ook geen kwaad.
Stichting Y’abal (2011-2015): voorzitster en aanjaagster. Doel: fondsenwerving voor sociaal-economische projecten in de zogenaamde “Yabal-dorpen” in Guatemala – waar de weefsters leven met wie ik jarenlang ook een handelssamenwerking onderhield. Zie hier wat in die jaren zoal gedaan en bereikt is:
http://www.stichtingyabal.wordpress.com.
Onder het mom “je energie waardevol gebruiken” liep ik tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2015 160 km (plus daarvóór honderden trainingskilometers) en ruim €1000 voor Mama Cash bijeen.
Jarenlang de spil van mijn bestaan, en bron van al mijn “yabal” en duurzaam denken en doen: mijn eerlijke handel met Maya vrouwen in Guatemala. In 2007 samen met een andere Nederlandse dit fairtrade project in Guatemala opgezet; in 2010 mijn eigen handelsonderneming in Nederland gevestigd; vanaf 2011 ook een webwinkel (
http://www.yabal-shop.com). Mid 2015 zelf het bijltje erbij neer moeten leggen en van Yabal-shop naar Yabal Works overgegaan. Maar de dierbare herinneringen en het opgedane sociale en menselijke kapitaal blijven – en in Guatemala ontvangen nog altijd tientallen vrouwen en hun gezinnen een eerlijk loon voor hun schitterende handwerk en andere ondersteuning (zie
http://www.yabal-handicrafts.com)! PS Yabal is een Maya woord voor hoop!
Veenendaal4Fair (2016): freelance opdracht voor Stichting Veenendaal4Fair, die zich na het behalen van de titel Fairtrade Gemeente in april 2016 inspant om lokaal meer aandacht te genereren voor thema’s als eerlijk/ fairtrade, ecologisch, biologisch en duurzaamheid. Voornaamste taken: opzetten en/of onderhoud van website, sociale media en digitale nieuwsbrief, en meedenken en –doen bij de organisatie van de zogenaamde ROOTS Market.
https://veenendaal4fair.nl/