Mijn groen[er] doen (en laten) in 2018 [5]

Bliklipjes_banner voldaan ontdaan

Dan wel: heerlijk voldaan ontdaan!

Na een paar berichten over huishoudelijk en zakelijk circulair gedrag, in deze post weer even terug naar de februari uitdaging om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen: afvalvermindering dus, conform de tweede van de 12 Green Capital Challenges die dit hele jaar door, en hopelijk ook daarna nog, Nijmegen groen(er) laten doen.

Hoe mijn eigen afvalberg danig en zinvol verkleind werd. Ter jouw inspiratie?

Ik schreef het al eerder, en vaker: voor mij is weinig afval. Weliswaar leef ik niet zero-waste (ben wél steeds bewuster minder plastic aan het inkopen), maar er gaat bij benadering wel zero-waste mijn deur uit. Omdat ik vrijwel overal nog wel potentie in zie voor nuttig of creatief hergebruik.

Enige probleem: geen tijd om die waren allemaal zélf aldus (kunst)zinnig te laten voortleven. En daarmee een gestaag groeiende (wél schóóngemaakte hoor!) afvalberg in mijn huisje. En dáármee niet alleen een steeds knellender woonkamer (en slaapkamer en werkkamer), maar ook, toch wel, minder ruimte en rust in de geestelijke bovenkamer. Dus in februari de knop omgedraaid en mijn bezitterigheid een halt toegeroepen. Wég ermee – met al die glazen potjes, plastic flacons, kurken, bliklipjes, ijslolliestokjes, sinaasappelnetjes, kroonkurken, blikken, deksels, luciferdoosjes, wolresten, en wat al meer. Maar niet zó maar weg – wel doeltreffend weg.

Hieronder een impressie – yep, een impressie… – van de waren die ik in de afgelopen periode de deur uit wist te werken. Misschien brengt het je op een idee (of meer)! Gooi ik er ter extra inspiratie ook nog zo wat “waste-less woensdag tips” doorheen (wekelijks te vinden op mijn Yabal’s ReCreations FB pagina) – ’t is per slot van rekening woensdag!

Aldus: heerlijk voldaan ontdaan – en daarmee met, jawel, daadwerkelijk opgeruimdere groet!

Marisha

PS Maar.. ik bén er nog niet. (En misschien ga ik er ook wel helemaal nooit zijn, want juist de blijde reacties van de afnemers stimuleren mij nog eens te meer “afval” te blijven sparen en oppotten.) Blijf nextdoor, FB ruil-, weggeef- en 2ehandsgroepen, en wijkwebsite in de gaten houden – wie weet, komt er nog iets van je gading langs!

(En hen die mij lieten weten mijn berichten “storend” te vinden, dan wel vroegen “of ik mijn rotzooi van nextdoor wilde afhalen” zou ik willen tippen: probéér, hoe moeilijk het ook is, uit alle macht langs die paar berichtjes heen te kijken. Of pas je emailinstellingen aan zodat je sowieso niet met al die gratis aangeboden troep geconfronteerd wordt, want ja, erg vervelend, mensen die spullen willen doorgeven opdat een ander er nog wél wat aan heeft. Of nog beter: ga weg van dit beeldscherm. Ga naar buiten, ’t is weer (bijna) voorjaar en lekker fris en groen aan het worden! Of is dat hier misschien een misplaatst argument?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s