Mijn Groen[er] doen (en laten) in 2018 [3]

Mijn groener doen en laten in 2018

Dan wel: op weg naar meer circulair handelen

En toen lag januari alweer ruim een week achter ons – hoog tijd om je te updaten over mijn eerste Groener Doen acties. Ter herinnering, dan wel voor de nieuwkomers in dit blog (welkom!): in 2018 wil ik mijn ecologische footprint flink verkleinen. En haak daartoe aan bij de duurzame thema’s en/of uitdagingen die elke maand door de zogenaamde Nijmeegse Green Capital Challenges zijn geformuleerd. In januari was dat thema de Circulaire Economie, waarin het draait om hergebruik van producten en materialen. 

In deze post verslag van mijn ervaringen op weg naar meer circulair handelen, op huishoudniveau. Haak jij op jouw beurt bij mij aan? Enneuh.. délen van deze post is óók best wel een beetje circulair doen hoor! 😉

Circulair doen begint vanaf je bank!

Gaat het om de circulaire economie, gaat het vaak om hoe bedrijven circulaire processen in hun bedrijfsvoering kunnen inzetten, om innovatie in productieprocessen en ketensamenwerking. Maar ook op huishoudniveau, in het dagelijkse leven, kan er natuurlijk flink gecirculeerd, en aldus aan minimalisering van waardevernietiging gedaan worden. Zie maar eens die lijst links naar deel- en ruilinitiatieven in de footer van mijn website, onder de noemer Deel-Economisch Doen: zoals in mijn vorige post voorgenomen heb ik die geüpdatet en aangevuld (maar er zijn ongetwijfeld nog legio initiatieven meer). Scroll er eens doorheen en doe er jouw economisch en ons aller ecologisch voordeel mee! Per slot van rekening hebben wij met elkaar méér dan we zelf perse (altijd) nodig hebben. En dus kan je het zo gek niet bedenken of het kan gedeeld worden, allerhande stoffelijks maar ook onstoffelijks zoals tijd. Via dit soort (online) platfora dus ook met (voorheen) onbekenden, zelfs aan de andere kant van de wereld (huizen bijvoorbeeld, maar ook jouw kennis en kunde).

Trouwens, ook FB staat tjokvol groepen waarin het naar hartenlust delen, ruilen, weggeven, of tweedehands verkopen (of vragen) is – vul gewoon deze zoektermen in en je krijgt een hele bubs clubs voorgeschoteld. Alleen al voor Nijmegen en omgeving telde ik er in no-time ruim twintig. Die verschillen wel flink in ledenaantallen (van een paar honderd tot tienduizenden), voorwaarden voor deelname, en mate van activiteit en actualiteit. Hoe ook, ook via dit medium kan je flink circulair gaan. De circulaire economie is niet alleen iets voor het bedrijfsleven, maar kan je ook gewoon vanuit je eigen luie stoel bedrijven!

Kleine moeite, (kans op) groot plezier!

Mijn streven naar meer circulariteit bleef in de afgelopen periode niet bij het “passief” inventariseren van allerhande deelinitiatieven, ik heb me er ook, dito conform voornemen, actief in gemoeid. Eerder deed ik dat al wel door zelf hulpvragen te posten, en mocht aldus (via peerby) meermaals handig gebruikmaken van bezit van buren – kledingrekken, frituurpan, grote schalen om eten in te bewaren. (Die frituurpan mocht ik overigens naderhand nog houden ook, helemaal een leuke manier van lenen.) Maar de afgelopen tijd heb ik me naast “vragen om” ook meer reactief opgesteld: elke dag heb ik bij Peerby en Nextdoor de nieuwe oproepen van mijn buurtgenoten doorgelopen en waar mogelijk mijn hulp geboden.

Wel uitsluitend hulp in materiële vorm – helpende handen heb ik momenteel niet over, sorry. Aldus een hele stapel tijdschriften (ter weggeef) aangeboden, en bordspellen te leen. En nog zo een paar huis-tuin-en-keuken dingen. Helaas werd geen enkele keer daadwerkelijk gebruik gemaakt van mijn leen- of weggeefaanbod (na ja, die hulpvragen zullen dan door anderen al voldaan zijn, dus zo helaas uiteindelijk niet). Persoonlijk leverde het mij wel een paar aardige bedankberichtjes terug op, en daarmee, jawel, toch het gevoel Goed Gedaan (op zijn minst dat geprobéérd) te hebben (en das een fijn gevoel toch?). En een licht-hilarische reactie van Peerby ook, overigens. De kans om te chatten over je meubelhondje – daarin toont zich toch zonder twijfel ook de sociale meerwaarde van circulair doen!

Kortom: het is léuk om anderen op deze laagdrempelige wijze uit de brand te helpen – of in ieder geval bereidheid daartoe te tonen. En bovendien: het kost echt niet zo veel inspanning. Heb je je eenmaal aangewend dagelijks in een paar minuutjes de nieuwe berichtjes te checken (zo heel veel zijn dat er in de regel toch niet, immers uitsluitend afkomstig uit je directe omgeving), dan is het slechts een kleine moeite. Met (kans op) groot plezier dus, voor beide partijen!

Aan het uitdelen

recyclewaren, afval, hergebruik, delenAfgezien van reageren, ben ik zelf ook flink aan het (uit)delen gegaan, van mijn eigen overvloedige bezit dus. Naast tassen vol kleding voor de Reshare Store en dozen vol klein huisraad voor Basta ook een aanzienlijk deel van mijn omvangrijke afvalverzamelingen, voor varia goede doelen en ReCreatievelingen. Onder het zeer circulaire adagium “afval=grondstof” mochten die (en mogen die, zolang de voorraad nog strekt) bij mij worden opgepikt. Ook aldus dus her en der mensen blij gemaakt (je spaart niet van de één op de andere dag honderden bliklipjes bij elkaar) en ook aldus dus hier, voor mij, een Goed Gevoel als resultaat. Door afval, notabene. Lekker! Bovendien verzamel ik vanaf heden niet langer c.q. bovenal om niet te willen weggooien (dat begon toch wel wat neurotische vormen aan te nemen) maar voor concrete doelen. De volgende keer, of de keer daarna, vertel ik je daar nog wel wat meer over – kunnen we leuk sámen sparen.

En dóór!

So far mijn januari acties richting een kleinere ecologische voetafdruk, althans die wat betreft circulair handelen vanaf de grassroots. In mijn volgende post wil ik toch ook nog wel even stilstaan bij mijn zakelijke circulaire doen. Na ja, niet zozeer stilstaan – net zoals bij beschreven “huishoudelijk gedrag” hoop ik dat vooral nog wat meer in gang te zetten en te stimuleren. Bij circulair doen gaat het immers juist om dóórdraaien hè. 😉

Aldus lopen dus ook mijn meer-delen-en-(laten)-hergebruiken-activiteiten gewoon door: in lijn met de februari Green Capital Challenge “afvalvermindering” (die is al wel begonnen, maar je kan natuurlijk altijd aanhaken, of je met terugwerkende kracht laten inspireren!) blijf ik mijn huisje ontspullen, om al die opgespaarde afval- en andere overtollige waren elders núttig(er) te laten voortleven. Hou de (Nijmeegse) Nextdoor en FB weggeef- en verkoopgroepen in de gaten want wellicht kan jíj iets beter gebruiken dan ik!

Met (steeds) opgeruimde(re) groet!
Marisha

PS Vergeet je niet deze post te circuleren?

2 gedachtes over “Mijn Groen[er] doen (en laten) in 2018 [3]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s