Over een andere boeg! [1]

Dan wel: mijn eerste concrete stap op weg naar verandering.

In de afgelopen jaren ben ik zonder meer met veel plezier en voldoening aan het freelancen en vrijwilligerswerken geweest. Maar een paar maanden geleden begon het weer herkenbaar te kriebelen in de onderbuik: het werd tijd voor (een) verandering in mijn leven!

In deze blogserie vertel ik je waarom en hoe ik mijn leven over een andere boeg probeer te gooien. Misschien herken je hier iets in, misschien kan ik jou met mijn ervaringen helpen, misschien kan jij mij verder helpen – ofwel: laat ons uitwisselen; jouw reacties zijn van harte welkom!

In deze eerste post “Over een andere boeg” houd ik het kort. Écht waar. 😉
Want ik sta héél erg op het punt om in ieder geval tijdelijk mijn leven over een andere boeg te gooien. En dan nog wel heel letterlijk ook. Over een paar uurtjes word ik namelijk opgepikt om de komende midweken (en misschien tussendoor ook een weekend daarbij) aan boord te gaan van de Milan. Een binnenvaartschip van, ha!, 105 meter lang, 10,5 meter breed, 3,49 meter diepgang, en een laadvermogen van 2608 ton – dan wel 144 TEU.*

Mijn thuis voor de komende (mid)weken

Ofwel: ik ga een tijdje aan de slag als deksvrouw (formeel nog altijd deksman..). Want nee, ik ga me niet rond laten cruisen over Rijn, Maas en Waal en wie weet waar nog meer. Niks voor mij om achterover te leunen en de dingen maar te laten gebeuren. Ik wil onderdeel zijn van! En dus ga ik zoveel ik kan en mag meewerken, met alles dat aan en om boord te doen is. Dek schrobben, schuren en schilderen, helpen bij het laden en lossen – ik ga het binnenvaartleven méémaken.

Of dat dan mijn nieuwe levensinvulling gaat zijn? Dat is nog de vraag. Er zijn zo véél dingen leuk en interessant om te doen en uit te proberen in dit één-enkele leven. Maar deze toch best wel drastische verandering in mijn dagelijkse bestaan voldoet in ieder geval wel aan een leuk aantal van mijn wensen die samen dat onderbuikgevoel veroorzaakten dat “het anders moest”: minder zo veel alleen en vanuit huis aan het werk, meer in direct contact met anderen, minder computeruren, meer buiten- en fysiek werk. Het past in mijn verlangen om nieuwe dingen te ervaren en te leren, achter de schermen te kijken van een nog onbekende wereld, het leven vanuit een ander perspectief te beleven en te bezien.

Weg ook van de vele en soms onnozele en overbodige verplichtingen die ik mijzelf in de laatste jaren sluipend heb opgelegd, weg van de slechte (na jaaa… minder goede) gewoontes die ik mij zelf langzaamaan eigen heb gemaakt. Wat ik daar precies mee bedoel? Daar kom ik misschien nog wel op terug in één van mijn volgende posts. Maar nú ga ik als de wiedeweerga mijn laatste dingen pakken en regelen. En dan dus.. ter water!

Wordt vervolgd – vanaf de Milan!

* Alhoewel ik me zonder al te veel theoretische voorkennis in deze nieuwe ervaring wil onderdompelen, heb ik me toch een kleín beetje in de materie ingelezen. TEU is de aanduiding voor de afmeting van containers, en staat voor Twenty feet Equivalent Unit. Exacter gezegd: 1 TEU is een container van 20-voet lang, 8-voet breed en 8-voet hoog. Dus.

Oproep binnenvaart Christoffel Nieuwsbrief
Één eucharistieviering op het Schipperscentrum in Nijmegen, en een oproep in hun nieuwsbrief later.. mag ik het gaan meemaken! Een verandering bewerkstelligen kost niet altijd heel veel moeite.

8 gedachtes over “Over een andere boeg! [1]

 1. Hoi Maris, wat een avontuur weer. Ik ga het allemaal volgen en ben benieuwd wat je erover te vertellen hebt!

  Veel plezier de komende weken, xh

  Like

  1. Lief, leuk Han – ik ga zeker mijn best doen tussen het deskvrouwen door aan verslaglegging te doen! Zal dan overigens niet perse over het binnenvaartgebeuren zelf gaan, maar ook over mijn (on)vredes en wensen m.b.t. mijn bestaan in het algemeen, en hoe ik hoop een leven te maken waar ik het blijst van word. Ongetwijfeld kan jij, met al jouw wereldse ervaringen, me tippen en van waardevolle feedback voorzien! 😉

   Like

 2. Jeeh lieverd, dat wordt gegarandeerd een prwchtig avontuur. Ik zie het al hekemaal voor me. Zo trots op je en ik kijk al uit naar hrt eerste bericht vanuit het schip op het water, GO GIRL. Liefs en knuffel Ana-Maria

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s