Meer blog, minder afval [5]

Tja… ik schreef het al in mijn vorige blogje: moeite=tijd staan afval verminderen in de weg. Hetzelfde geldt voor die andere uitdaging die ik sinds 20 februari ben aangegaan: meer bloggen. Een flink hectische week gehad, en aldus zijn beide uitdagingen er enigszins bij ingeschoten. Als vanouds (lees: gemakshalve c.q. gemakzuchtig) mijn groenten in de supermarkt gekocht, en daarmee onnodig afval geproduceerd. En weliswaar mijn aanrechtblad een paar keer met citroen en bloem geboend, maar voor de overige poetserij toch teruggegrepen op de middelen-in-grote-plastic-flessen (maar ok, die stonden nog, dus die níet meer gebruiken zou dubbelzonde en –zondig zijn toch!). Niet alleen de Nijmeegse Afval Challenge, ook het bloggen even links laten liggen. Maar dat pik ik bij deze dus weer op, met dit keer zo wat tips over hoe je goed kan doen – jawel, met afval dus. 

Maak een feestje van recyclen!

Neem nu die grote plastic flacons met wasmiddelen en jus enzo. In 2015 redde ik er in één klap tientallen van de afvalberg, in Guatemala dan wel te verstaan. En hadden hiermee tegelijkertijd even zo veel kids een gezellige, (re)creatieve dag. Het was de laatste “kinderdag” die ik als eerlijk handelaarster in Maya handwerk organiseerde in twee van de aangesloten “Yabal-dorpen”. En die was dit keer niet alleen leuk en stoffig – zoals voorgaande keren – maar ook nog eens (re)creatief en “groen”. De kids versierden de tientallen “galones” die ik uit de afvalcontainers van een lokale fabriek had mogen trekken, vulden ze met aarde en zaaiden er vervolgens kruidenzaadjes in. Leuke activiteit voor hen, en later een smakelijke aanvulling op het familie-avondmaal. Het geld voor deze dag bracht ik op gepaste wijze bijeen door verschillende recycle workshops te organiseren in BSO’s in en rondom Nijmegen. Kortom: kids in Guatemala, én in Nijmegen een leuke middag, mét afval. Én het milieu een beetje gespaard. Lees en zie hier nog wat meer (dan hieronder).

Aldus bied ik mijn (ruime!) collectie opgespaard afval (en mijn eigen energie) aan als grondstof voor gezellige én educatief verantwoorde kinderfeestjes. Kan je natuurlijk ook vrij gemakkelijk, en wellicht nog béter, ook zélf organiseren. Laat je de genodigde kids een tijdje van te voren hun eigen knutselmaterialen uit de afvalbak redden (maak het spannend!), schept dat tegelijkertijd op een speelse manier een stukje bewustwording.

Ook voor Grote Mensen verzorg ik recreatieve workshops. Onlangs bijvoorbeeld nog een workshop “recreatief stapelen”: etagères maken dus, van de borden en kopjes die we niet mooi (genoeg) meer vinden om van of uit te consumeren. Ook leuk om je jampotjes in te verwerken. En een workshop Schitterende Blikken staat dito garant voor leuk tijdverdrijf, minder afval , én voor een originele sfeermaker in huis of cadeautje voor een ander.

Geef het door!

Ben je toch echt niet zo van het knutselen, dan kan je je afval ook nog altijd doorgeven. Er zijn genoeg mensen en initiatieven die daar blij mee zijn. Pinterest en FB staan vol [re]creatievelingen die moois en modieus maken van jouw bliklipjes, kroonkurken, juspakken, etc. Puur “voor de leuk”, of om er iets mee (bij) te verdienen. Why not!

PlastivalWesley, van Plastival, maakt daar een (extra) bijzonder spektakel van: met zijn mobiele installatie trekt hij rond en kookt en blend hij flessendoppen en ander plastic strand- of festivalafval ter plaatse tot slippers en zonnekleppen.

Naast voor hergebruik tot mode- of woonaccessoires kan je je afval ook sociaal herbestemmen. Eerder tipte ik al Home Made Zonder Troep: Jolanda maakt en verkoopt schoonmaak- en verzorgingsproducten, zonder troep dus. In de flacons en potjes die wij eerder in supermarkt of drogist kochten.

En jouw dagelijkse vuilnis vormt letterlijk een waardevolle inkomstenbron voor allerhande goede doelen. Recycle bedrijven geven hen dan een bepaald bedrag per hoeveelheid ingeleverd materiaal. Flessendoppen kan je bijvoorbeeld sparen en inleveren ten behoeve van KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij), de KNGF geleidehonden, of voor de assistentiehonden van Stichting BultersMekke – haar stand van zaken op 31 december 2016 toont goed hoe afval (sparen) loont: 62.984 kilo doppen leverde dit goede doel toch maar mooi €11.675,80 op. En met jouw kroonkurken kan je bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar diabetes. Via jouw cartridges en pennen weet SUON de levens van verweesde kinderen in Zuid-Afrika iets gemakkelijker te maken. Cliniclowns en het Lilianefonds zetten cartridges om in hulp aan gehandicapte kinderen; Stichting AAP doet dat voor aap Marria. Die laatste is trouwens ook blij met je oude telefoon – net zoals, bijvoorbeeld, het Wereld Natuur Fonds en Stichting Opkikker (die in de afgelopen zeven jaar meer dan een half miljoen mobieltjes wist in te zamelen en voor 2017 streeft naar 100.000 stuks!).

(Even voor de goede orde: de links hierboven, en hieronder, dirigeren je niet naar de homepages van genoemde initiatieven door, maar rechtstreeks naar de actievoorwaarden!)

Of.. verdien zelf aan je afval!

Maar goed, daarmee ben ik ongemerkt toch van het écht dágelijkse in het wat ondagelijksere afval beland (toch nog even: check ook eens de site van IT Donations – voor een goede herbestemming van je oude IT apparatuur!). En zo kan ik ook echt nog wel even doorgaan met het opsommen van goede doelen die afval verzilveren. In feite kan je voor élk (goed) doel afval sparen: bij Afval Loont bijvoorbeeld kan je voor elke kilo gescheiden huishoudelijk afval (oud papier, karton, verpakkingsplastic, drankkartons, textiel, kleine huishoudelijke apparaten, frituurvet, en blik en metaal) geld sparen, en de opbrengst daarvan kan je vervolgens laten overmaken naar een (goed) doel naar eigen keuze.

vrijmarktBij Afval Loont kan jijzélf overigens ook dat (goede?) doel zijn van het uit de afvalbak houden van je huishoudafval (ze noemen zichzelf dan ook niet voor niets de Nederlandse Recycle Bank). En ook met je cartridges en telefoons en dergelijke kan je een zakcentje (terug)verdienen. En naast dat je ongetwijfeld een tweedehandszaak in je nabije omgeving hebt (al dan niet met een ideële doelstelling) waar je jouw (grotere) overtollige goed aan kan doorgeven, kan je die natuurlijk ook altijd zelf nog proberen te slijten via rommelmarkten, FB en marktplaats, of de vrijmarkt. Kost wat (meer) moeite wellicht, maar de verdiensten daarvan kunnen echt leuk oplopen (weet ik uit ervaring – zelfs bij bespottelijk lage prijsjes). Bespaart je hoe dan ook een hele reeks (dure) vuilniszakken of kostbare ritten naar de milieustraat. En het milieu een hoop zinloze energie en onnodig afval daar bovenop die berg.

Mijn punt zal duidelijk zijn: duurzaam doen loont, jouw afval is geld waard. Voor jezelf of voor een ander. En oké, recyclen is natuurlijk niet hét antwoord op afval verminderen, dat begint idealiter bij het inkoopproces. Maar héb je dan toch vullis in huis gehaald, dan kan je er vaak echt nog wel (iets) goed(s) mee doen. Dus.

Met opgeruimde groet!

Een gedachte over “Meer blog, minder afval [5]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s