Meer blog, minder afval [4]

Dag 17 in De Nijmeegse Afval Challenge (NAC) en daarmee al ruim over de helft van die dubbele uitdaging die ik mijzelf tot en met 20 maart heb gesteld – méér blog, mínder afval. En uitdagender wordt het! 

De schrijnende Hoofdoorzaak voor ons afval

Was ik in de eerste dagen lichtelijk teleurgesteld in de uitdagingen die de NAC-deelnemers kregen voorgeschoteld, vanaf de tweede week zijn ze her en der.. uitdagender geworden. Steeds vaker zitten vanaf dan de afval-verminder-suggesties namelijk (nog) niet in mijn systeem, en vragen – naast bewustzijn – dus extra moeite=tijd. En dat is ongetwijfeld dan ook de schrijnende Hoofdoorzaak Nummer Één voor de grote afvalberg: het kost moeite=tijd om afval te besparen, en moeite=tijd is, in tegenstelling tot (van plastic vergeven) consumptiegoed, een (vermeend) schaars goedje in onze samenleving vol (andere) must-do’s.

Afval scheiden oké, daar draai ik mijn hand niet echt meer voor om (over afval-voor-hergebruik verzamelen sprak ik al in eerdere blogs). En ik ga daar ook vrij ver in, volgens mij (maar eigenlijk natuurlijk nooit ver genoeg). De tandpastadop gaat in de Plastic Heroes-zak. Ik peuter folie van aspirine-strips, zodat die strip zelf toch wél bij het plastic kan. Trek de bubbeltjes los van enveloppen, en kan zo papier en plastic elk in hun eigen recyclebak dumpen (meestal ook pas nadat de envelop nog dienst deed als kladblaadje of boodschappenbriefje). Het theezakje gaat in de GFT maar het touwtje zelf toch echt bij het restafval. Enzovoorts.

kromkommersHet wordt lastiger wanneer ik afval moet voorkomen, door het niet eerst in te kopen dus. Groente en fruit lukt mééstal nog wel – ik neem immers sowieso al wel een (héél oude) plastic tas mee naar de supermarkt om daar de losse stuks in te doen. Maar afgelopen zaterdag nam ik toch wel één van de #NAC-tips ter harte en ging ik speciaal voor mijn komkommertjes naar de markt – in de (oké, míjn) supermarkt zit daar steevast een plastic velletje om. (Overigens kocht ik ter markt geen “gewone” komkommers, maar juist ook heel bewust kRomkommers. Top-initiatief dat zich ten doel heeft gesteld alle “gekke groenten” van de afvalberg te redden. Krom is het nieuwe recht!)

Hoe duurzaam doen loont!

De grootste troep die ik in huis binnenhaal komt van mijn schoonmaakartikelen. Die zijn zo ongeveer per definitie verpakt in plastic flacons, én de inhoud zelf is zo mogelijk nog schadelijker voor het milieu want vaak vol chemische toestanden. Hier valt dus dubbel winst te behalen!

Hoe Duurzaam Doen Loont tips

En dus ga ik actief aan de slag met uitdaging 7, “maak je eigen schoonmaakmiddelen”. De uitdagers geven daar een paar handige tips voor. (Niet zo) heel toevallig slinger ik zelf ook al tijdenlang en heel regelmatig zogenaamde “Huis-Tuin-En-Keuken-Hoe-Duurzaam-Doen-Loont-Tips” cyberspace in, eerst via twitter, de laatste maanden via mijn Yabal Works FB pagina. Tips dus die zowel milieu als beurs sparen. En daar zit geregeld dus ook een tip bij die goedkoop én milieuvriendelijk je huis schoon houdt. Ik geef je een paar voorbeelden:

  • Poets zilver met de schil van een banaan (ff navegen wel).
  • Wrijf de gootsteen weer glanzend met bloem in plaats van duur en chemisch schuurmiddel!
  • Gebruik geen chemische middeltjes maar (over de datum) bier om houten meubels te reinigen!
  • Doe in plaats van duur en chemisch waspoeder een flinke snuif peper in de was om kleurvervaging te voorkomen!
  • Laat een half kopje water met 3 el citroensap in de magnetron draaien en je veegt het aankoeksel zonder chemische toestanden of zwaar fysieke inspanningen weg!
  • Meng gelijke delen bloem, zout en azijn tot koper- en messingpoets!
  • Verwijder kalkaanslag van chroom door dat in te wrijven met citroenschil.

Van woorden naar daden!

Maar eerlijk is eerlijk: iets zéggen is nog altijd een stuk gemakkelijker (en sneller) dan iets ook daadwerkelijk dóen. En al heb ik eerder heus ook wel zo een stuk of wat van mijn eigen woorden tot daden verheven, echt systematisch werk heb ik daar nog niet van gemaakt. Zoals ik al zei: dit soort (verdergaande en tijdrovender) groene daden zit nog niet in mijn systeem. Maar bij deze zet ik het zwart op wit: dít weekend ga ik er eens goed de tijd voor nemen. Lekker aan de slag met bloem, citroen en azijn enzo. Komt het even goed uit dat mijn huisje een flinke poetsbeurt kan gebruiken!

Met frisse groet!
Marisha

Ps. Ik moet toch ook bij mijn vervuiling door schoonmaakgoed kanttekenen dat de daadwerkelijke impact op mijn ecologische footprint nog wel meevalt. Want ook die grote plastic flacons spaar ik dus (en de kleinere ook). Die doen het heel aardig als (hang)kweekpotten in mijn tuintje. Je kan ze ook heel leuk tot lampen, pennenbakjes of anders knutsel- of kunstzinnigs recreëren. En anders weet ook HomeMadeZonderTroep er goed raad mee (gelijk ook een tip voor als je zelf niet de tijd kan of wil maken om aan de natuurlijke-schoonmaakmiddelen-productie te gaan!).

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s