Meer blog, minder afval [1]

Ofwel: hoe ik de komende maand (van 20 februari t/m 20 maart) gelijktijdig hoop de smaak van het bloggen weer te pakken te krijgen én mijn (naar mijn idee toch al zéér geringe) afval probeer te verminderen door deelname aan de zogenaamde Nijmeegse Afval Challenge. Twee uitdagingen in één klap dus.

Morgen beter?

Zondagavond, 19 februari. De vooravond van de Nijmeegse Afval Challenge, en daarmee vol verwachtiing wachtend op de opdracht die aanjagers Nila en Esmee voor morgen voor ons hebben opgesteld. Ik ben er klaar voor, laat maar komen! Dat wil zeggen: ik heb zojuist alle afvalbakken in huis geleegd, want ik wil met een schone lei beginnen. En aldus de komende maand goed kunnen inventariseren wát ik nu eigenlijk aan afval weggooi. Allereerst het afval dat überhaupt niet ter hergebruik gaat, en dus echt de afvalbak in en de afvalberg op verdwijnt. Maar ik wil óók eens kritisch bezien wat ik zoal aan plastic afval in de Plastic Herozak stop. Want die is in het algemeen sneller gevuld dan de groene zak, dus daar valt ongetwijfeld ook nog wel winst te behalen.

En dan komt de eerste uitdaging:

De Nijmeegse Afval Challenge, dag 1De eerst uitdaging is om je eigen herbruikbare drinkfles voortaan mee te nemen! Bij Waar Nijmegen of Van Nature kun je erg leuke drinkflessen kopen. Het hoeft natuurlijk niet zo duur te zijn! Denk aan de glazen verse sapflessen bij de AH, deze zijn ook prima te gebruiken als waterfles … Allemaal prima drinkflessen. … Bovendien is een plastic flesje dat meerdere keren gebruikt wordt niet gezond. Er gaan zich namelijk bacteriën nestelen in jouw flesje.

Oke, ik snap dat de challenge niet meteen té uitdagend kan beginnen – dat mocht hen die nog nooit van afval scheiden of duurzaam doen hebben gehoord (zijn die mensen er nog?!) eens afschrikken c.q. ontmoedigen. Maar een beetje teleurgesteld ben ik wel. Want ik bewaar zo ongeveer alles van bliklipjes tot sinaasappelnetjes, en van lapjes leer tot lampenkappen – wie wéét waar dat ooit nog eens goed voor kan zijn immers. ‘t Zal niet voor het eerst zijn dat ik in één klap een flinke verzameling vermeend afval ter recreatief of nuttig hergebruik heb aangewend of doorgegeven. Dus ook lege flessen behoren tot mijn huisraad – in ieder geval van elke nieuwe vorm en kleur één, en hebben ze een goed hersluitbare dop, dan dus ook wel méér. Daarmee is uitdaging 1 bij voorbaat volbracht, geen stap extra hoeven te zetten, geen knop in de bovenkamer hoeven omdraaien. Jammer, hopelijk morgen meer uitdaging.

Dubbel afval verminderen

20170220_074432_uitgesnedenMaar heej! Kan jij nog wel een drinkfles gebruiken, dan mag je er zo één bij me komen oppikken hoor – zolang de voorraad strekt! Ik zal sowieso in de komende tijd eens optekenen wat ik nu feitelijk allemaal spaar (mogelijk een nogal shockerende ervaring). En heb jij voor dit of dat dan een leuke herbestemming – praktisch dan wel creatief – dan mag jij dit of dat van me hebben. Na ja, in ieder geval een déél daarvan dan. Kom ik misschien van mijn enigszins uit de klauwen lopende verzameling recyclewaar af, en hoef jij geen níeuw voor hergebruik geschikt goed te kopen. Das in feite dúbbel afval verminderen toch (en levert die eerste uitdaging alsnog wat op)!

Stay tuned!

Een gedachte over “Meer blog, minder afval [1]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s