Hoe ik mijn blogblokkade ga overwinnen…

Láng niet (hier) geschreven. Niet zozeer omdat ik geen aanleidingen of ideeën had. Wel omdat ik altijd wel wat anders te doen meende te hebben. Echt géén tijd om me tijdenlang met een strak blog bezig te houden, zoiets. Tegelijkertijd blokkeerde mijn blogambitie soms juist ook door té veel ideeën of ingangen. En een te sterke aandrang om vooraf een zekere strategie uitgestippeld te hebben over hoe ik dit of dat complexe onderwerp zou tackelen. Want over elk onderwerp zou ik ongetwijfeld meerdere blogs kunnen schrijven – maar waarmee dan te beginnen, wat in het volgende blog, hoe herhaling voorkomen, hoe elke keer toch een originele en prikkelende boodschap, etc. etc.? Kortom, ik maakte van mijn blogideeën een te groot(s) project om er nog met zin, en de spontaniteit die eigenlijk bij bloggen hoort, aan te willen of kunnen beginnen.

Dat besefte ik me in feite vorige week woensdag pas werkelijk, tijdens het schrijfcafé van schrijftrainer en businesscoach Julia Arnschneidt (“Schrijven met Impact, voor vrouwelijke ondernemers met een missie” – voor mij dus!). Haar heerlijke hands-on tips, toen en ook in haar gratis e-book, maakten frisse energie en nieuwe moed om te schrijven los. In het bijzonder haar tips “Gooi je perfectionisme overboord. Belangrijker dan dat je teksten perfect zijn is dat je ze schrijft en ze publiceert” en “maak er een dagelijkse routine van”. Easy as that!

En zo ga ik dat vanaf nu ook (proberen te) doen dus.

… En gelijktijdig mijn afval verminder!

Ik heb daarbij nu dan ook een heel handige en aardige aanleiding, c.q. motivator. A.s. maandag begint namelijk de tweede zogenaamde Green Capital Challenge. In aanloop naar Nijmegen als Groene-Hoofdstad-van-Europa 2018 dagen Nijmegenaren elkaar elke maand uit met een thema op duurzaamheid. De afgelopen maand was dat de circulaire economie, en in het verschiet liggen onder meer nog mobiliteit, evenementen (vierdaagse!), zorg en bewegen. En nu, vanaf 20 februari, is de challenge: vermindering van afval. En ik doe dus mee.

afval-verpakkingsloze-winkel-640x400De komende tijd hou ik mezelf bij de meer-blog-én-minder-afval-les door nauwgezet op te tekenen wat ik zoal aan afval produceer (of feitelijk: laat produceren). En vooral: hoe ik mínder afval kan voortbrengen, dus. Zéker een uitdaging, omdat ik naar mijn idee maar weinig bijdraag aan de afvalberg. Na ja, als ik alles dat ik scheid of bewaar daar niet bij reken dan, dus daar valt vast nog wel wat winst te behalen. Daarbij krijgen de deelnemers los van die “hoofduitdaging” elke avond, in de #NAC (Nijmeegse Afval Challenge dus) FB groep, een challenge met een tip voor de dag erna. Ook (potentieel) handige input voor een blogje (of wat): heb ik de taak volbracht of bakte ik er niks van?

Een mes dat aan drie kanten snijdt?

Zo snijdt het mes dus aan twee kanten: ik houd me scherp op mijn afvalproductie, én krijg gelijktijdig wellicht weer meer de smaak van het bloggen te pakken (ik ga niet perse elke dag ook daadwerkelijk een blog publiceren hoor, maar.. zo één keer in de week wellicht?). Helemáál mooi natuurlijk als mijn schrijven ook jou er dan nog toe aanzet kritischer naar jouw inkoop- en weggooigedrag te kijken. Een mes dat mogelijk aan dríe kanten snijdt.

Overigens kán je natuurlijk ook gewoon zélf nog deelnemen aan die Nijmeegse Afval Challenge hè, die begint immers overmorgen pas (zondagavond de eerste deelopdracht). Al hoef je daar uiteraard niet persé op te wachten. En mocht je niet in Nijmegen wonen, dan zal vast en zeker níemand je erop aankijken als je tóch meedoet. Écht niet.

Voor nu: met opgeruimde groet!
Marisha

Een gedachte over “Hoe ik mijn blogblokkade ga overwinnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s