Hoe rijk je bent als je hybride bankiert!

experiment, Nieuwe Business Modellen, zzp-er, hybride bankieren

De afgelopen week heb ik hybride gebankierd. Dat klinkt wellicht naar malafide praktijken, maar hey, daar doen eerlijke handelaren (zoals ik, naast freelancer, immers óók ben) dus niet aan. Wat hybride bankieren dan wél is? Vrij eenvoudig feitelijk: in plaats van (alleen) in geld handelen (ook) je talenten, tijd en bezittingen als betaalmiddel aanbieden. Het geld van de toekomst?

Sinds vorige week heb ik samen met ruim 30 andere zzp-ers uit Nijmegen geprobeerd of, c.q. hoe, dit werkt. Een experiment georganiseerd door de Radboud Universiteit Nijmegen. Vandaag is het de laatste dag.

Terugkijkend kon dat experiment niet op een béter moment gekomen zijn dan nu. Want met mijn recente beslissing binnenkort mijn fairtrade webwinkel te sluiten (wat overigens alsnog níks afdoet aan mijn eerlijkheid ;-)) bevind ik me in een soort van vage transitiefase – met nog een enigszins ongedefinieerde uitkomst bovendien. Ik geef het ondernemen niet op, dat is wél zeker; ik sluit de handel juist ook om me méér op het freelancen te kunnen toeleggen. Om via Yabal Works! mijn academische achtergrond én de in het ondernemersveld opgedane kennis, contacten en ervaringen in te zetten om ánderen te helpen hun passie of ambitie na te jagen. Maar hoe ik dat precies wil of kan doen is mij nog niet helder. Begrijp me niet verkeerd: ik kan wel degelijk ook nu al “verlicht- en verbeteren”, en doe dat ook. Maar als startende freelancer mis ik voor mijn gevoel nog wel iets “eigens” in deze voor mij relatief nieuwe zakelijke tak van sport. Het sausje dat het gerecht afmaakt, zoiets.

Tegelijkertijd moet in de “echte wereld” vooralsnog de huur met harde euro’s betaald worden. Dus zolang ik nog niet voldoende inkomen genereer uit de freelancerij moet ik ook aan een baan in loondienst. En weliswaar ben ik op dit moment noodgedwongen bereid tot het aannemen van “whatever job”, maar liefst doe ik natuurlijk werk dat past bij mijn capaciteiten en ambities. Maar ook dát is nog maar niet zo gekozen, laat staan gevonden. Ik vind zo veel leuk, en zie door de bomen het bos niet meer.

Dat experiment hybride bankieren kwam dus als geroepen, zeg ik nu, (bijna) ex post. Enerzijds omwille van het doel zélf: bezien of dit business model er wellicht één voor mij, c.q. Yabal Works!, is. Misschien wel dat sausje? Anderzijds (en had me dat vooraf niet echt gerealiseerd) omdat ik ineens uit een vijver vol talenten en kennis kon vissen die me juist nú, in deze transitiefase dus, érg goed van pas zouden kunnen komen. Coaches, waarmakers, facilitators, verbinders, conceptontwikkelaars – ineens stonden ze, elk overgoten met hun eigen sausje, tot mijn beschikking. Tenminste, als ik ook iets aan talent of kennis (of gebruiksvoorwerp) kon bieden waar die andere partij blij van werd. En laat ik nu een goed stel hersenen hebben, een flink en gevarieerd netwerk, kennis en kunde in sociale media, een allergie voor taalfouten, titaveel energie, regelmatig opborrelende creativiteit. En dan ook nog eens zo wat (potentieel) interessante spullen te krijg of te leen in de aanbieding – dat faire goed uit Guatemala bijvoorbeeld, of mijn fototoestel, of de eigenhandig gemaakte zogenaamde Yabal’s ReCreations. Kortom, genoeg verkoop-/betaalmateriaal (en zo heeft iederéén wel verkoop-/betaalmateriaal, dat is het mooie!). In feite ís het enige dat ik niet (veel) te bieden heb geld. En uitgerekend geld speelde nu dus geen rol.

En zo kon ik, al jarenlang elke euro omdraaiend vanwege die (eerlijk is eerlijk) veel kostende maar weinig opleverende eerlijke handel van me, de afgelopen week ineens voluit shoppen! En dat heb ik gedaan ook, dus. Een greep uit mijn boodschappentas: Suzie gaat professioneel voor me koken in ruil voor het gebruik van mijn fototoestel (eeuwen geleden dat ik voor het laatst buitenshuis at!). Maar ok, das leuk en vast en zeker erg smakelijk, maar niet meer dan dat. Alhoewèhèl… ik zelf óók mijn (amateur)kookkunsten in de zakelijke strijd gegooid heb en daarmee een coachsessie betaal om mijn freelance-plannen wat helderder en concreter te krijgen. Die stoelmassage, die ik van een andere zzp-ster in ruil voor PR advies krijg, plan ik mooi na die ongetwijfeld zware sessie (of zal ik um toch aan mijn moetje cadeau doen?). En dan, wauw, trek ik maar zo nog zo’n mooie deal uit mijn shopper: ik mag heerlijk puntjes op de i zetten (lees: een redactionele website-check doen) en daarvoor een maand lang online begeleid met mezelf aan de slag. Met als doel vanuit mijn hart en met vertrouwen mijn toekomstige werk – als loondienster en/of als freelancer – te kiezen. Krek wak nou nodig heb toch!

Ja, ik voel me de koningin te rijk. En niet alleen vanwege die boodschappentas vol kansen om aan te grijpen (en de daarbij toch wel degelijk óók zinvolle koolhydraten dus). Oók omdat ik op mijn beurt ook mijn kennis en kunde mag doorgeven aan anderen – super toch! Én omwille van de varia inspirerende en sympathieke initiatieven waar ik de afgelopen week mee in aanraking ben gekomen en waar ik misschien wel een klein deeltje van mag gaan vormen. Een International Fair Food Festival bijvoorbeeld. Of een geluksfabriek – daar wil ik best aan de lopende band staan (dit is een open sollicitatie!).

*Zucht (van voldoening)* Wat een rijkdom heb ik in één week vergaard – en zonder dat ik er een euro voor hoefde om te draaien!

Marisha

 

Update d.d. 15-06-2015

Nóg een onverwachte, leuke uitkomst van het experiment: Prof. Dr. J. Jonker, aandrijver van het onderzoek waar dit experiment onderdeel van uit maakt en hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit, vond bovenstaand artikeltje dusdanig leuk dat hij het in het working paper plaatst dat tijdens het seminar Hybride Bankieren, op 18 juni in Amsterdam, wordt uitgereikt. Én een link hiernaar plaatste op de website Nieuwe Business Modellen.

Die website is gewijd aan het onderzoek dat sinds 2011 door de Radboud Universiteit wordt uitgevoerd naar de vraag “hoe we in gewone transacties duurzaamheid kunnen realiseren.” Daarover gaat ook de Special van Slow Management, “Werken aan de Nieuwe Economie” – die je hier kan downloaden.

Op déze website nog wat meer links naar websites over dat nieuwe, duurzame ondernemen (onderaan elke pagina, onder de rubriek “De Nieuwe Economie” – ter zo gauw mogelijke aanvulling!); en wellicht binnenkort nog een artikel, of misschien wel een aparte pagina over dit interessante onderwerp. Want dát is me duidelijk: er valt een wereld te winnen met die Nieuwe Business Modellen. En héél goed mogelijk dat ik mijn freelancerij in zo’n smakelijk model ga gieten. Ofwel: wordt vervolgd!

2 gedachtes over “Hoe rijk je bent als je hybride bankiert!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s