Mijn Groen[er] Doen (en Laten) in 2018 [9]

ecologische voetafdruk, goede voornemens

Terug- en vooruitblik. En: met de billen bloot!

“Time flies when you are having fun” – wat mij betreft zó waar: 2018 is om gevlógen! In deze laatste 2018-post blik ik graag met jou terug, en een beetje vooruit. Niet in de laatste plaats omdat ik .. hm.. toch wel wat nalatig geweest ben in het naleven van (in ieder geval) één van die Goede Voornemens die ik begin 2018 nog hier uitte. Die nalatigheid betreft dan vooral het niet consequent op de hoogte houden van mijn voorgenomen Groene[re] Doen en Laten (GD&L). Dat GD&L zélf heeft zich absoluut wél doorgezet, ook in de tweede helft van 2018, toen ik daar dus niet langer hier over berichtte. En dat blijft zich ongetwijfeld ook in 2019 doorzetten, en daarna. Daarover meer dus in deze post. En daarbij ook met de billen bloot: heb ik – dat ándere Goede Voornemen – in 2018 mijn ecologische voetafdruk daadwerkelijk weten te verkleinen?!

Dusss… hoe groen wás ik nu feitelijk in 2018 – of ben ik gewórden? En hoe groen ga ik 2019 in – en ga ik verder?

Maar éérst: já, zoals ik in dat eerste 2018 GD&L blog voorspelde: het wás interessant om groen(er) te doen. Én ook gewoon leuk. En já, hoe bijzonder handig kwam het uit dat Nijmegen in 2018 de Groene Hoofdstad van Europa was: wat kon ik me fijn laten inspireren en informeren tijdens de maandelijkse Duurzaamheidscafés, die telkens gingen over één specifiek duurzaam thema. En hoe aardig kon ik me laten aanjagen door die 12 zogenaamde Green Capital Challenges (GCC) die de inwoners van Nijmegen op veelal rechttoe-rechtaan manieren uitdaagden groener te doen. Niet álle actiepunten waren (nu al) voor mij weggelegd maar hoe ook flink wat aanhakers verzameld. Het moet toch wel gek zijn als die ecologische voetafdruk van mij niet een béétje minder dramatisch groot is geworden?!

Mijn GD&L in 2018: een terugblik!

Dus: wat héb ik zoal groener gedaan (of gelaten), dit afgelopen jaar? Hieronder zo een paar actie- c.q. hoogtepunten, nadrukkelijk niet bedoeld om mijzelf een veer in de derrière te steken. Wél bedoeld om te laten zien dat een beetje duurzamer doen helemaal zo ingewikkeld niet is, en met een beetje goede wil binnen íeders handbereik ligt – óók binnen die van “Henk en Ingrid in de Malvert”. Wellicht pik je er hier of daar iets uit dat jij zelf ook kan doen – of laten!

Maar er was nog zó veel méér te leren en te beleven en te doen in Nijmegen; zie hier een impressie van het Nijmegen Green Capital gebeuren. Die Henk en Ingrid in Malvert – aan wie ik hierboven nog refereerde dus – zouden er volgens een artikel medio december in De Gelderlander “geen groen gevoel bij gekregen hebben”. Ik weet niet wat zij daarvoor nodig hebben.

Heej Henk en Ingrid, als je dit leest, vertel eens: wanneer hadden jullie er wél een groen gevoel bij gekregen? Hoeveel boodschappen hebben jullie nodig om te beseffen dat het twee voor twaalf is? Wat voor aanbod aan activiteiten om jullie in beweging te krijgen?

Zelf? Absoluut dus wél een groen gevoel gekregen (en dat hópelijk op mijn beurt ook weer een heel klein beetje doorgegeven). Tenminste een groener gevoel – want ik was altijd al wel enigszins groen. Misschien is dat het ook wel: misschien moet je van nature al wel een beetje groen georiënteerd zijn om je te willen laten aanspreken en aanporren tot groener gedrag. Evengoed heb ik goede hoop dat dit jaar in Nijmegen een groene golf is aangezwengeld – of beter dan: dat ie is aangezwollen. En dat ie doorrolt. Gestaag maar zeker, en steeds meer mensen meenemend.

Maar laat ik éérst nu maar eens bezien of mijn inspanningen (die soms ook gewoon ontspanning vormden dus!) daadwerkelijk in een íets groenere planeet hebben geresulteerd. Of feitelijk: in een iets minder minder groener wordende planeet.

Met de billen bloot!

Ofwel: hebben al die grotere en kleinere huis-, tuin-, keuken- en buurtacties inderdaad (of: daadwerkelijk) geresulteerd in die beoogde kleinere ecologische voetafdruk? Ter herinnering: op 9 januari 2018 formuleerde ik nog loud en clear als Goed Voornemen: begin 2019 wil ik een voetafdruk van minder dan 4 gha – uitgaande van de Duurzaamheid in Actie scan. Op dát moment was mijn voetafdruk volgens genoemde scan nog 4,7 – ik had vorig jaar dus nog bijna 5 zogenaamde mondiale hectares (gha) nodig voor mijn bestaan. Weliswaar niet zo veel als de “gemiddelde Nederlander” (die op dat moment 6,3 gha nodig had) maar beduidend méér dan er feitelijk per wereldburger beschikbaar is aan ruimte (nog geen twéé gha dus). En op dít moment? Geloof het of niet, maar ik heb dit moment echt tot zo laat mogelijk (voor publicatie van deze post) uitgesteld. Dat kun je trouwens ook gewoon rechts onderin de afbeelding zien. En há, wat blijkt: inderdaad beslist niet voor niets wat bewuster geleefd en gedaan! Zie hier:

ecologische voetafdruk

In het afgelopen jaar had ik (toch maar mooi) 1,3 ha minder ruimte op deze aardkloot nodig om (evengoed héél fijn) te leven; een ecologische voetafdruk van beduidend minder dan 4 en, dus, mijn (voornaamste) goede voornemen gerealiseerd! (Waarbij deze scan bovendien niet buiten-huishoudelijke activiteiten zoals zwerfafval rapen, afval hergebruiken, tegels verwijderen meerekent – die evengoed toch ook wel een klein steentje aan meer groenigheid bijdragen, meen ik in alle eerlijke onbescheidenheid.) Kortom: ik ben blij! Ik ga door! Want het is dus NIET VOOR NIKS: ook kleíne (en vaak kosteloze, en vaak ook nog léuke) aanpassingen van onze dagelijkse routines helpen!

Overigens nog een bemoedigende uitkomst: ook de ecologische voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is in 2018 iets gedaald, van 6.3 naar 6.2 dus. Ook samen zijn we dus op de goede weg!

Mijn GD&L in 2019?

Absoluut hoopgevende en stimulerende cijfers dus wel, die van de Duurzaamheid in Actie scan. Tegelijkertijd worden we natuurlijk nog altijd onverminderd (als niet verméérderd) van alle kanten met heel wat minder positieve berichten om de oren geslagen. Met even een jaartje tussendoor wat extra groen doen redden we het dan ook niet. Redt de planeet het niet. We moeten dóór, die golf moet blijven rollen dus.

Dat gaat ie bij mij in ieder geval zéker wel doen – ongeacht wat voor uitkomst van wat voor scan ook (het blijf dan ook maar een scan). Omdat ik dat mijn verantwoordelijkheid vind ten aanzien van alles dat ik zelf aan moois en fijns en nuttigs aan deze planeet te danken heb (en dat is zo ongeveer.. álles!). En omdat ik het vaak dus ook gewoon leuk vind. Hij rolt door in mijn dagelijkse, huishoudelijke routines, die groene golf. Maar meer en meer ook in mijn werkzame leven. Want – grote kans dat je dat hier of via een ander online kanaal van mij al wel hebt meegekregen – afgelopen jaar gooide ik mijn Leven Over een Andere Boeg, richting meer buiten. In september begon ik aan een opleiding tot schaapherder. En dat werk behelst toch wel zó veel meer dan die wollige dames van A naar B brengen! Dat was in feite ook een voorname reden om aan die opleiding te beginnen: schapenbegrazing is steeds meer een manier voor ecologisch groenbeheer. Maar dat ik zó veel, en ook zó snel, van alles over flora en fauna, ecologie en landschappen, geomorfologie, bodems en weer en wind en nog ander natuurlijks voorgeschoteld zou krijgen, nee, dat had ik vooraf toch niet bedacht. Maar das absoluut een bonus, zelfs al moet ik daar dan dus vrijwel dagelijks al om half vier mijn nestje voor uit. Zie híer dan dus ook de reden voor mijn nalatige berichtgeving in de afgelopen maanden: naast die ruim 30 uur per week die ik bezig ben met school, huiswerk en onbetaalde stage moet ik toch ook gewoon nog wel elke euro verdienen die ik uitgeef. En schieten nevenactiviteiten als bloggen er dus als eerste bij in.

Kortom, voor 2019 níet als Goed Voornemen jou steevast (maar misschien wel zo nu en dan) via deze weg te berichten over mijn GD&L (of waarover dan ook). Wél als Goed Voornemen dat ik blíjf leren hoe ik dat kan doen – dat wat groen[er] doen (en laten). Én dat ik dat ook zoveel mogelijk in de praktijk zal blijven brengen. Violà, toch een commitment uitgesproken voor aankomend jaar.

Of dat nu “iets groens” behelst of niet: wil en dúrf jij je in 2019 tot iets te committeren? En dat dan hier ook uit te spreken? (Pure nieuwsgierigheid hoor, meer niet!)

Op naar een nog groener 2019!
Dan wel: dik dankwoord voor een fijn 2018!

Wowww, heb ik een mooi jaar achter de rug, vol nieuwe ervaringen en nieuwe avonturen, verdieping en verbreding. Fijne freelanceklussen achter de computer, in de rust van mijn knusse huisje (of, in het weekend, in de bieb of Lux) – heerlijk afgewisseld met noeste fysieke arbeid in het veld en lange wandeltochten door bos en over de hei, voor of achter die (steeds leuker wordende) schapen aan. Zo veel al geleerd over groot en klein wonderlijks in de Nederlandse natuur- en cultuurlandschappen – tis echt hoor: hoe meer je weet, hoe meer ontzag en respect je krijgt! En het wordt enkel nog maar beter, want het komende jaar ga ik met veel plezier en energie op deze ingeslagen weg door. Op naar een nog groener 2019!

Maar níet voordat ik een woord van dank heb uitgesproken aan hen die afgelopen jaar in het bijzonder zo bijzonder voor mij maakten: de organisatie en alle aanjagers en deelnemers aan GCC, Green Capital en Duurzaamheidscafés; Bos en Schaap en Helicon, voor de begeesterde begeleiding richting schaapherderschap; mijn zakenpartners, die er ondanks al (of.. misschien toch soms ook wel júist?) mijn onzakelijke nevenactiviteiten op vertrouwden dat ik ook voor hen wat kon betekenen. En, last but surely not least: mijn lieve moetje, die ondanks al haar eigen [s]trubbels achter mij blijft staan en mij steunt en toeverlaat.

Dank dank dank voor jullie aandeel in weer een mooi, enerverend en leerzaam jaar. Ik hoop ook in 2019 weer met jullie te mogen samenwerken – ook met jou, lezer van deze post! – naar een fijner bestaan op en met deze planeet!

Marisha

Mijn GDenL [9]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s